sobota 20. dubna 2013

Šmejdi


V posledních dnech se dozvídám, že Česká republika, Československo a Čečensko nejsou tak rozdílné, jak by se mohlo geograficky průměrně vzdělanému jedinci zdát.
Celá záležitost se točí kolem pondělního teroristického útoku, který proběhl v Bostonu během maratonského běhu. Tento akt je označován jako nejhorší útok na americké půdě od 11. září. S tímto útokem se pojí několik zajímavostí. Nejprve je to doba, jakou zabralo americkému prezidentovi označit útok za teroristický, což je pochopitelné, vzhledem k tomu, že se to moc nehodí do jeho agendy: „vymýtili jsme terorismus.“
Jako z akčního filmu pak bylo samotné polapení útočníků. Bylo jasné, že jsou stále ve městě. Prakticky celý Boston jako by zamrzl, všem bylo nařízeno zůstat v domech, přestala fungovat veřejná doprava, zavřely se školy a veškeré podniky. Bratři, kteří se obávali odhalení, zastřelili 26letého strážníka v jeho autě. Následně unesli jinou oběť, vzali jeho kreditní kartu, ze které vybrali 800 dolarů, jeho auto a samotného muže pak nechali být. Ten celou záležitost nahlásil. Šestadvacetiletý Dzhokhar Tamerlan byl zabit při přestřelce s policií po výměně více než 200 střel. Jeho 19letý bratr Tsarnaev se ukryl v lodi na zahradě jednoho z domků, kde byl později nalezen vážně zraněný. Policie doufá, že bude schopen výslechu. Starší z bratrů byl vyslýchán už v roce 2011, kdy policie dostala tip na potenciálně nebezpečného vyznavače radikálního islámu.
A teď přichází řada na nedorozumění: Czech Republic=Czechoslovakia=Chechenya. Tato chyba se mimo jiné objevila na televizní stanici CNN, kde bývalý agent CIA prohlásil, že Dzhokhar se jmenuje po prvním prezidentu České republiky. Chudák Václav Havel, by se musel otáčet v hrobě. Navýsost trapný a politováníhodný omyl se teď televize i diplomati pokouší uvést na pravou míru.
I tak se ale na Twitteru se stále objevují posty typu:
  • Both the guys from the bombing are from Czech Republic wow.
  • What did America ever do to the Czech Republic? Where even is the Czech Republic? Have fun with the devil terrorboy.
  • Finally they killed that stupid bomber from Czechoslovakia!!
  • So are we ready to go to war with Czechoslovakia yet or what? That's how this all works out, right?
  • When do we invade Czechoslovakia?
V menšině se naštěstí zapojili i evolučně vyspělejší jedinci:
  • NYPost reporting that Chechnya is a suburb in Czechoslovakia, which still exists. #trustusweknow
  • Learn the difference between Chechnya and the Czech Republic genius.
  • wow. loads of americans thinking that Chechnyans are from the czech republic #fuckingretards
  • People are confusing Czech republic and Chechnya, stay classy 'Merica.
  • Those 'Czech Republic being mistaken for Chechnya' tweets are fucking priceless!

Sama za sebe chci jen vyjádřit znechucení,  jak nad samotným útokem, tak nad ani ne nevzdělaností, ale spíše ignorantstvím lidí, kteří mají přes svou neinformovanost potřebu se k danému tématu vyjadřovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat